S vysokým, ale ani nízkym tlakom nie sú žarty. Obzvlášť dnes, patrí k veľmi častým problémom. Z toho dôvodu je toto ochorenie zaraďované medzi takzvané populačné. Čo stojí za jeho vznikom? Ak ste ešte pred rokom boli zdraví ako rybička a vysoký tlak nemali ani vaši rodičia, či starí rodičia, pravdepodobne si ste ho privodili sami. Rýchle životné tempo, nadmiera stresu, málo pohybu, nezdravá strava a ešte mnoho drobností. To všetko na vysoký tlak priamo vplýva. Či už ho máte, alebo mu chcete predchádzať, stačí vo svojom živote zmeniť niekoľko drobností.
Životospráva, alebo modernejšie povedané, životný štýl je základom. Pohyb a zdravá strava, pritom zohrávajú hlavnú úlohu. Nesmieme zabudnúť ani na stres. Ak je na vás toho príliš veľa, jednoducho spomaľte. Platí to ja v prípade, že pracujete od rána do večera a od večera do rána. Tie peniaze si v hrobe veľmi neužijete.
Čo sa jedla týka, tak na začiatok treba povedať, že žiadne jedlo nie je samo o sebe nezdravé. Tým sa stane až vtedy, keď ho jeme príliš veľa. V prípade vysokého krvného tlaku, sú to hlavne mastné a slané jedlá. Pohyb je alfou a omegou. Nemusíte sa venovať konkrétnemu športu, stačí pravidelne chodiť, bicyklovať, behať, alebo cvičiť v obývačke.
Prírodné „znižováky“ krvného tlaku
Cesnakje asi najznámejšou potravinou, ktorá dokáže krvný tlak zásadne znižovať. Ak ním trpíte, mali by ste ho jesť pravidelne. Iné je to v prípade, že užívate na tlak lieky. Vtedy sa určite poraďte so svojim lekárom. Cesnak totiž tlak znižuje naozaj silne. V kombinácii s liekmi, by to nemuselo skončiť dobre. Ďalšou potravinou sú orechy. Na tlak pôsobia priaznivo hlavne vďaka omega nenasýteným kyselinám. Aby sa dostavil želaný účinok, mali by ste ich jesť každý deň a aspoň jednu poriadnu hrsť. Ten istý účinok majú aj ryby a morské plody. Jedzte ich v akomkoľvek stave. Zdravé sú čerstvé, mrazené a aj tie v konzerve.